Stocul de spații logistice și industriale va depăși în acest an două milioane mp, jumătate în Capitală

Stocul de spații logistice și industriale va depăși în acest an două milioane mp, jumătate în Capitală
Publicat: 24/03/2015, 20:14

La sfârșitul anului 2014, stocul modern de spații logistice și industriale era de 1,8 milioane de metri pătrați, aproximativ 53% în București (950.000 de metri pătrați).

„Livrările de spații noi au fost anul trecut minime și au fost înregistrate în afara Capitalei. În 2015, livrările de spații noi vor depăși 200.000 de metri pătrați. Cele mai relevante dezvoltări vor fi în București – 80.000 de mp, Timișoara – 82.000 de mp și Ploiești – 22.000 de mp. La finalul lui 2015, stocul de spații logistice și industriale va fi cu 12% mai ridicat față de 2014 și va depăși 2 milioane de metri pătrați, din care 1 milion în București”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară.

În București proiectele cu livrare în acest an sunt P3 Logistics Park (extinderea Europolis Park, cu 40.000 de metri pătrați), Log Center Mogoșoaia (Immofinanz, 40.000 de metri pătrați), iar în afara Capitalei, principalele proiecte sunt Timișoara Airport Park (Globalworth, 52.000 metri pătrați), Olympian Park în Timișoara (20.000 metri pătrați), VGP Park Timișoara (10.000 metri pătrați) și Ploiești West Park (22.000 metri pătrați).

Cererea de spații industriale și logistice a fost de 209.000 metri pătrați, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 5 ani și în creștere cu 37% față de 2013.

În București, volumul tranzacțiilor a fost de 71.000 de metri pătrați, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii, în timp ce în Timișoara volumul închirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacționat.

Activitatea de pre-închiriere a însumat 95.000 de mp și a fost înregistrată în afara capitalei, preponderent în Timișoara. Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică – 19% și retail – 12%.

„Cererea pentru spații industriale și logistice a crescut considerabil în 2014 și ne așteptăm ca și anul acesta să urmeze același trend. (…) Observăm o efervescență a cererii și un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-și crea noi unități pe teritoriul României”, a declarat Rodica Târcavu, head of industrial department DTZ.

Datorită nivelului redus de livrări, rata spațiilor vacante a urmat un trend descendent, atât în București cât și în țară. La sfârșitul anului 2014, rata medie de neocupare a spațiilor logisitice și industriale din România era de 7%. În București, aceasta se situează în jurul valorii de 8%, în timp ce în orașele regionale este de 5%. Regiuni precum Cluj, Brașov, Oradea sau Pitești nu înregistrează spații vacante la finalul lui 2014.

„Disponibilitatea spațiilor a scăzut considerabil anul trecut și ne așteptăm la o nouă etapă de dezvoltare a pieței spațiilor logistice și industriale în următorii ani (…) dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în București, dat fiind opțiunile extrem de limitate de spații compacte de depozitare clasa A cu suprafața de peste 10.000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne așteptăm și la tranzacții de terenuri având ca destinație logistica, retailul sau producția”, a adăugat Târcavu.

Nivelul chiriei nu a înregistrat schimbări, pentru spațiile de clasa A cu o suprafață de minimum 5.000 de mp fiind cuprinse în intervalul 3,6-3,9 euro/mp/ lună, iar pentru cele de sub 5.000 de mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasa B, chiriile variază între 2,5 și 3 euro/ mp/ lună. Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriașilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală și suprafața închiriată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×